Niet gemerkt!? Copycats Niet gemerkt!? Copycats
17 MAA 2019

Het namaken van producten komt nog regelmatig voor waardoor anderen van uw merk profiteren. Tijdens uw vakantie komt u dit vast wel eens tegen op markten, langs stranden van badplaatsen. Daar bent u in vakantiestemming en denkt "ach, kijk een mooi horloge, duur merk, of zo’n luxe zonnebril, dat is een koopje... die mensen moeten toch ook leven”. De verleiding is groot dat u er dan een koopt. Eén aankoop kan dat nu kwaad? Stel dat u er 6 meeneemt, voor ieder familielid een. Hoe zit dat dan?
 
Stel dat het uw eigen merk betreft en dit gebeurd hier in Nederland in wat grotere getalen, u wordt steeds gebeld over de slechte kwaliteit van uw merk... wat dan? Inbreuk? Uiteindelijk resulteert dit in afbreuk van uw merk!
 
Het merkrecht is er duidelijk over, ook de regels van de douane zijn duidelijk. Het merkrecht zegt: "het ingeschreven merk geeft de houder een uitsluitend recht". Het aanbrengen van het merk op de producten of op de verpakking of het aanbieden, het in de handel brengen of daartoe in voorraad hebben mag niet.
 
De meest voor de hand liggende actie is aanschrijven. Een verbod instellen van het gebruik van het nagemaakte merk, samen met een dwangsom, valt ook onderder de mogelijkheden, maar dan moet u wel erg zeker zijn van de zaak. Door aan te schrijven behoud u de merkrechten en bestrijd u namaak.
 
De kenmerken van namaak producten zijn erg voor de hand liggend, maar hieronder treft u nog een aantal tips hoe deze te herkennen zijn:
- Vaak is is de prijs veel lager dan dat van het originele merk.
- De kwaliteit is anders dan het origineel.
- Het logo is toch vaak net anders dan het origineel.
- De namaak artikelen worden achteraf aageboden, op plaatsen waar u het
  origineel niet verwacht te kunnen kopen.
- Waar is het merk gemaakt en waar wordt het verkocht?
- Hoe is de betaalmethode. Alleen contact?

Heeft uw merk last van inbreuk of afbreuk, neemt u dan contact op met onze juridische afdeling voor meer informatie over namaakbestrijding Bel 085-3305110 of stuur een e-mail aan juridisch@merkenregistratie.nl
 
Ook hebben wij een speciaal samengesteld bewakingspakket in de vorm van een membership dat veel voordelen voor u als merkhouder kan opleveren. Lees hier meer.« Terug stap 1