Merk registreren ™ ®
   
Overige registraties
Persoonlijk advies
076 514 84 03
 

Merkenregister versus Merkenbureau

Merkenregister versus Merkenbureau Een merkrecht krijgt u alleen door registratie in een officieel merkenregister. Het merkrecht krijgt u dus niet door enkel het gebruik van een merk. De registratie ervan is belangrijk om het recht te verkrijgen. Een merkenregister en een merkenbureau spelen daarbij een belangrijke rol.

Het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom ook wel afgekort tot BBIE of de Engelse vertaling BOIP. BOIP staat voor Benelux Office for Intellectual Property en is de officiële instantie voor de registratie van merken binnen Nederland, België en Luxemburg. Het merkenregister registreert de merken en heeft het beheer van merken in handen. Bij het merkenregister vindt ook de officiële publicatie plaats van de merken. De behandelaars bij het merkenregister beslissen of uw merk wel of niet ingeschreven mag worden, maar de behandelaars mogen met betrekking tot de inschrijving van merken geen advies geven. Dit advies wordt gegeven bij een merkenbureau. Een merkenbureau is de intermediair tussen alle officiële merkenregisters en de eigenaar van een merk. Het advies wordt verzorgt door een merkgemachtigde. De merkgemachtigde is gespecialiseerd in het Intellectuele Eigendom en kent de wetgeving, literatuur en jurisprudentie. De merkgemachtigde overlegt met u, de merkhouder,  wat de beste route is om bijvoorbeeld uw merk te registreren of dat uw product wellicht onder meerdere rechten bescherming kan genieten.

Een merkenbureau beheert uw Intellectuele Eigendom en de merkgemachtigde kan u adviseren bij een conflict, maar kan er ook voor zorgen dat uw merk niet geweigerd wordt door het merkenregister, tevens kunt u bij een merkenbureau terecht voor bijvoorbeeld een handelsnaam of merkonderzoek, bewaking of de verkoop van merken.
 
Naast het Benelux merkenregister, zijn er ook:

Het Europees merkenregister, European Union Intellectual Property Office (EUIPO), hier worden EU-merken/Uniemerken (voorheen gemeenschapsmerken) geregistreerd.

Het Internationaal merkenregister, The World Intellectual Property Organisation (WIPO), hier kunnen momenteel 97 landen worden geregistreerd

De Nationale merkenregisters, wereldwijd.